Wednesday, 26 October 2011

NIKMATNYA KESIBUKAN DALAM JAMAAH (Siri 1)

Assalamualaikum sidang pembaca , Insya Allah kali ini penulis ingin berkongsi dengan sahabat-sahabat semua mengenai nikmatnya kesibukan dalam kerja jamaah. Jamaah yang saya maksudkan adalah penggerak Islam dan islah kepada masyarakat , xkira lah jamaah mana sekalipun samada PAS ,Umno ehh (x termasuk ye), JIM, IKRAM, ISMA, ABIM  dan semua organisasi yang menjadikan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai دستر  (perlembagaan) mereka, saya bersetuju dan meraikan jamaah-jamaah lain selain PAS kerana Imam Hassan Al-Banna pun mengiktiraf jamaah lain selain daripada Ikhwan Al-Muslimun

نحن جماعة من جماعة الإسلام

Berjamaah Hindari Kemabukan Maksiat

YA memang benar !!! tidak dinafikan wahai pembaca sekalian, apabila kita disibukkan dengan kerja jamaah dan selalu bersama penggerak dan pendokong jamaah, kita akan dapat menjauhkan diri kita dari perlakuan maksiat, ini kerana ruh dan semangat perjuangan sesebuah gerakan Islam adalah bersandarkan kepada kecintaan kepada Allah dan tanggungjawab meninggikan Islam , dengan ini sebarang bentuk kecenderungan kepada maksiat akan lemah dan lenyap diatas kepatuhan kita terhadap konsep Taat dan takut kepda Allah walau dimana pun berada . penulis akan  mengukuhkan hujah dengan membawa sepotong Hadith Rasulullah :

فعليكم بالجماعة ، فأنما يأكل الذئب من غنم القاصية

(رواه  أحمد وابو داود والحاكم وهذا صحيح)


Maksudnya : Maka wajib keatas kamu berjamaah, kerana sesungguhnya serigala itu hanya akan  memakan kambing yang bersendirian .

Hadith ini adalah ketegasan Rasulullah kepada umatnya untuk solat berjamaah kerana sebelum rangkai hadith ini diceritakan bagaiman kelalaian umat terhadap solat jamaah diatas kejahatan syaitan yang menguasai mereka. Ayat ini juga memberi pengajaran kepada kita bahawa ketika mana kita keseorangan dan tidak  terlibat dengan jamaah Islam, kita akan mudah terpengaruh dan leka dengan kenikmatan dunia yang di cerminkan oleh Syaitan , kerana kita tidak merasai tekanan dan tidak mempunyai tanggungjawab mengembangkan islam , apatah lagi mempertahankannya.


Keterangan hadith ini jelas menunjukkan bahawa golongan yang bersama jamaah mempunyai kekuatan iman yang tinggi dan mempunyai sinergi luarbiasa diantara mereka dalam melaksanakan perintah Allah, ini kerana kesibukan mereka dalam usaha-usaha dakwah menjadikan kecenderungan kehidupan mereka menampakkan apa yang mereka  laksanakan dalam tugasan seharian, maka ketika itu tiadalah suara-suara hawa nafsu yang menginginkan maksiat terbuku dalam jiwa mereka dan ketaatanlah menjadi sumber inspirasi mereka dalam melaksanakan tanggungjawab .


Pengajaran Hadith ini juga memberi tamparan yang hebat kepada penggerak jamaah, kenapa saya berkata demikian? Kerana orang yang terlibat dengan gerakan Islam mestilah memelihara solat mereka dan sentiasa berjamaah dimasjid. Hadith ini adalah peringatan Rasulullah kepada umatnya agar menjadikan solat jamaah sebagai rutin kehidupan mereka. Tambahan pula insan yang bergelar pejuang Islam, kerana solat jamaah adalah sumber kekuatan dan mengecaskan kembali iman kita. Jika budaya ini tidak ada dalam diri seorang penggerak Islam , MALULAH DIRI SENDIRI WAHAI SAHABATKU . Bersambung ……………………………

No comments:

Post a Comment